mandag 1. september 2008

Motivene utover 1800-talletMotivene fra 1870-årene og frem mot 1900-tallet var særs nasjonalromantiske. Man finner motiver fra denne perioden med bønder i forskjellige situasjoner. En rekkje servisedekoren ble gravert i denne perioden og blant disse kan nevnes dekoren "Egersund" som består av ekeløvbord med diverse dyr samt en liten nisse(!) og i midten finnes forskjellige motiver av bønder og dyr i forskjellige situasjoner-en meget flott serie. Dekoren ble trykket i brunt, grønt, blått og lilla.


En annne fantastisk dekor fra 1890-årene fikk navnet "Nordisk" og består av en nydelig dragestilbord som omkranser ett midtmotiv hvor man ser en bonde som fører en hest på en landevei. Dekoren ble trykket i brunt og grått.Hallingjente er også ett motiv som mange kjenner fra boller produsert ved Egersunds Fayancefabrik fra slutten av 1800-tallet. Motivet viser en jeger på ski med fuglefangst på en side og en jente på ski vinkende til en tømmerhogger på den andre. Motivet ble trykket i grønt samt i farger på 1900-tallet. Motivet er også å finne på terrinen i serviset med dekoren "Egersund" som blir omtalt ovenfor.


Mengden dekorer på slutten av 1800-tallet var stor. En spesiell serie det er verdt å merke seg, er serien Egersund produserte med prakttallerkner som sannsynligvis var ment til å henge til pynt på veggen. Disse motivene er nok av det sjeldne slaget, men dukker en gang i blant opp for salg. Motivene er i nasjonalromantisk stil og forestiller bunadskledte mennesker i forskjellige situasjoner.Til slutt kan jeg nevne motivet "National" som ble tatt i bruk tidlig på 1900-tallet, som forestiller ett bryllup hvor brudeparet og gjestene kan observeres dansende rundt det hele. Motivet ble trykket i flotte farger og brukt på krus, stetteboller og blomsterurner.

Ingen kommentarer: