søndag 22. februar 2009

Portretter på Feyer og Egersund fajanseAt kjente personer ble avbildet på serviser, krus etc var svært vanlig i Europa fra 1700-tallet og frem til 1900-tallet. Særlig hos engelskmennene ser man eksempler på at dette var populært, men også i Sverige finner man motiver av kongelige på tallerkner og krus.
Ved Feyer ble denne tradisjonen også tatt opp i slutten av 1860-årene. Man kjenner til flere serier med motiver av personligheter som hadde gjort seg bemerket her til lands, og dermed gjort seg fortjent til å få sitt portrett på gjenstander prodosert på Feyer fajansefabrik. Eksempler på nasjonale storheter som ble avbildet på middags-og kaffeserviser samt krus, er for eksempel Anna Colbørnsdatter, Henrik Ibsen, den svensk-norske kongefamilien, Tordenskiold og selvfølgelig Johan Feyer selv.
Det var ikke bare norske personligheter som ble avbildet på gjenstander fra Feyer eller Egersund. Det finnes eksempler på billedserier med personer som var beregnet på eksport til utlandet. Eksempler på dette er en serie med russiske herskere, ment for det russiske markedet. Det finnes også en historie som forteller at Feyer mottok en bestilling fra Frankrike, hvor de ønsket kammerpotter med motiv av Bismarck..!
Gjenstander med motiver av personligheter er idag populære samlerobjekter, og det er uvisst eksakt hvor mange forskjellige motiver som finnes.
Har du gjenstander med motiver av slike personligheter-ta gjerne kontakt!

Ingen kommentarer: