tirsdag 24. mars 2009

Stemplene som ble benyttet av Feyer og Egersund




Mange blir forvirret når det gjelder merkingen av Feyer fajanse og Egersund Fayance. Hvordan ser man at gjenstanden er fra Feyer tiden, eller hva er forskjellen på stempler fra 1800-tallet og de nyere? Disse spørsmålene vil du kunne finne svar på her. I tillegg legger jeg ut en liten oversikt over de stempler jeg har tilgjengelig, med en oversikt over når disse er blitt benyttet. En viktig ting man skal merke seg er at det er vanskelig å tidfeste de tidligste stemplene helt eksakt, da bruken av disse var noe overlappende mellom de forskjellige tidsperiodene. Ettt av de viktigste skillene man finner er stemplene fra Feyer-perioden og perioden da fabrikken byttet navn til Egersunds Fayancefabrik Co. Dette skjedde i forbindelsen med at Feyer gikk konkurs i 1876. Stempler med kun "Egersund" stammer altså fra perioden etter 1876- men man kan regne med at varelageret var så stort at gjenstander merket "Feyer" også ble benyttet noe i tiden etter 1876.

Disse stemplene ble benyttet i den tidligste perioden, da Feyer var et pottemakeri. Slike stempler finner man gjerne på primitive krukker, kagger osv. I tillegg til Feyer, finner man som oftest også initialene til dreieren på gjenstanden - gjerne under selve Feyer merket. Benyttet i perioden 1847 og frem til midten av 1850 årene.




Disse stemplene finner man også på gjenstander fra potteri-perioden, men man antar at disse stemplene ble tatt i bruk noe senere enn de som er avbildet ovenfor. Man finner gjerne initialene til skaperen bak gjenstanden, eller nummer som indikerer størrelsen på gjenstanden. Disse stemplene ble gjerne benyttet på forskjellige former , men også krukker etc. Dette stempelet ble sannsynligvis benyttet fra ca 1850-årene og frem til 1867.






I 1867 ble produksjonen ved Feyer potteriet lagt om fra leiregjenstander til hvite fajansegjenstander. I denne perioden begynte man å benytte den norske løven, gjerne kombinert med "Feyer" stemplet inn i fajansegodset. Benyttet i perioden 1867-1876.








I forbindelse med omleggingen av produksjonen fra leire til hvit fajanse, kjøpte Feyer inn mønsteret " Old Willow" fra utlandet - som det første mønsteret som ble benyttet ved fabrikken. Mønsteret ble ved Feyer omdøpt til "China", og man kunne få kjøpt gjenstander med både hel og halv china. Stempelet ble benyttet i perioden 1867-1876.



Feyer første egengraverte mønster fikk navnet "Eidsvold"- og ble benyttet fra 1868. Kort tid etter, kom en rekke egengraverte mønstre, og stempler som dette ble gjerne benyttet på slike gjenstander i den første perioden. Benyttet fra 1868 og noen år fremover.






Beltestempelet kalles gjerne dette stempelet,og dette ble benyttet både i Feyer perioden og i tiden etter opprettelsen av Egersunds Fayancefabrik Co. Forskjellen består i at beltestempel fra Feyer perioden har teksten "Feyer.Egersund." mens de "nyere" stemplene kun har teksten "Egersund". Man finner gjerne navnet på dekoren i midten av disse stemplene som for eksempel er vanlig med dekoren "Unionen" noen ganger finner man også riksløven i fra Feyer perioden. Feyer Egersund- stempelet ble benyttet i perioden fra 1870-årene frem til 1876.



Beltestempel fra perioden etter 1876.










"Egersund" preget i godset. Dette stempelet bruker å ha nummer under som angir modellstørrelsen på gjenstanden. Stempelet ble benyttet i perioden fra begynnelsen av 1880-årene frem til ca 1920.







"Egersunds Fayancefabrik" trykket i den fargen dekoren bestod i. Benyttet i periden fra slutten av 1870-årene og frem til ca 1910.










Dette stempelet kalles ofte for "det store urnestempelet". Dette stempelet forveksles ofte med en mindre variant som ble benyttet på gjenstander fra 1920-årene. Forskjellen på de to er først og fremst størrelsen da det eldste stempelet er betydelig mye større enn det nyere. Stempelet ble gjerne trykket i samme farge som dekoren, og noen ganger finner man dekornavnet under, som for eksempel med gjenstander med dekoren "Egersund". Benyttet fra slutten av 1880 og frem til 1910.







Dette stempelet kalles "lille urnestempelet" og blir ofte forvekslet med det store og eldre stempelet. Stempelet er betydelig mindre enn det gamle, og man finner ofte tall på hver side som indikerer størrelsen på gjenstanden. Stempelet ble benyttet fra 1920 og helt frem til 1954 - det finnes dermed en hel del gjenstander fra Egersund som bærer dette stempelet. Stempelet blir ofte også omtalt som stempel "Nr 20" da dette er betegnelsen som blir benyttet i litteraturen.

5 kommentarer:

Britt Åse sa...

Hei :-) Jeg har nettopp kjøpt en Alke-mugge, med stempel på undersiden (med små og store bokstaver slik jeg skriver her):
"Egersunds
Fayancefabrik Co" (O-en er hevet og med strek under). Muggen er ganske slitt, har vært knust og er limt sammen igjen.

Du har ikke avbildet et sånt stempel, og jeg lurer på om du kan tenke deg hvor gammel muggen min kan være?
Blir glad om du hjelper meg :-)

Anonym sa...

Hei.

Jeg har noen dype tallerkener med noe som ligner på det "store urnestempelet" ,men der det er merket NORSK under,og i hvert hjørne på toppen står det 8-tall. Kan godt sende deg et bilde,om du sender meg en mail på boroek@online.no. Spennende side du har her :)

MVH
Christine

Tjorven sa...

Hei
Jeg har en stor Egersund mugge ( med "det store urnestempelet" på og lurer på om du vet hvor man eventuelt får kjøpt vaskefat til det eventuellt hvor mye en slik mugge er verdt? Mvh Cecilie

Unknown sa...

Jeg har en liten skål med det jeg tror er det lille urnestemplet. Kan du si noe om signaturen: E.F.S. No 5?
Mvh Turid

The NorseMas sa...

Hei, jeg har noen gjenstander med den lille urnestempelet. Men det står 8 8 under. Hva betyr dette?