torsdag 7. mai 2009

Kjente dekorer fra Feyer og Egersund: "Øvre Telemarken" og "Randsfjord"En av de mest kjente og populære dekorene fra Egersunds Fayancefabrik er dekoren "Øvre Telemarken". Denne flotte dekoren skildrer en festscene fra Bolkesjø i Telemark. Man kan se bunadskledte mennesker som danser på engen en sommerkveld.
Dekoren er opprinnelig hentet fra et plansjeverk med motiver av forskjellige reiseskildringer her til lands tidlig på 1800-tallet.
I Feyerperioden kopierte man to motiver fra dette plansjeverket; "Øvre Telemarken" og den litt mer ukjente og sjeldne dekoren"Randsfjorden". "Randsfjorden" skildrer en landsskapsscene fra Randsjforden i Oppland og man kan skimte mennesker, samt en dampbåt ute på fjorden.
Begge dekorene ble i Feyerperioden trykket i sort. På slutten av 1800-tallet, dukket de opp i emalefarger- som kjennetegnes ved at fargene har et litt "metalisk" preg, og senere i farger, eller grønt, brunt trykk etc.
Dekoren er blitt benyttet på alt fra boller til krus.

1 kommentar:

VintageOslo sa...

Lærerikt å lese bloggen din! Ta gjerne en tur innom vår blogg også. Vi har en liten keramikknøtt der nå, dersom det kan pirre interessen :).

Hilsen Linn/Lauritz.com