torsdag 28. mai 2009

Kjente dekorer fra Feyer og Egersund: Unionen


"Unionen" ble benyttet allerede i Feyer-perioden fra rundt 1870-tallet og litt inn i Egersundperioden (muligens litt inn på 1880-tallet). Dette er en av mine favorittdekorer fra fabrikken. Dekoren har en praktfull ornamental bord samt et midtmotiv som dekker godt. Jeg kjenner til to forskjellige midtmotiver som ble benyttet ved dekor "Unionen".
Den mest kjente og vanligste av disse er nok motivet fra Romsdalen, hvor det er gravert et motiv av en gutt med geit som krysser en bro over et fossejuv i Romsdalen. Mange steder er det blitt spekulert på om dette motivet, kombinert med navnet "Unionen" har politiske undertoner. Motivet ble laget i en periode hvor debatten rundt unionen med Sverige var under en heftig debatt, men dette er noe man med sikkerhet ikke kan slå fast..
Det andre og litt mer uvanlige midtmotivet som også ble benyttet i dekor "Unionen" er et motiv av Oscarshald ved Bygdøy. Dette motivet er meg bekjent ikke benyttet i Feyer-perioden, og er derfor muligens kommet til noe senere. Jeg har i tillegg kun sett dette motivet benyttet på store asjetter. Skulle noen der ute ha noen inspill vedrørende dette motivet- ta kontakt per mail: asandum@gmail.com

Motivene ble gravert i grått og fiolett.

2 kommentarer:

Huset på Planen sa...

Så morsom blogg! Denne skal jeg sette meg ned med når jeg har skikkelig med tid. Vi har en del fajanse, men jeg vet ingenting om det. Noe har kommet til gjennom arv, og en del har vi overtatt da vi kjøpte en gammel hytte.

Brocante sa...

Hei - FOR EN MORSOM BLOGG!!! Her skal jeg komme igjen og igjen - midt i blinken for meg. Lykkelig som fandt det!