torsdag 13. august 2009

Kjente dekorer fra Feyer og Egersund: "Brudefølge fra Søndmør"


Denne dekoren var grunnen til at jeg selv begynte å samle Egersund fajanse for ca 8 år siden. Jeg fikk se et bilde av et helt fantastisk ølkrus med en dekor som skildret et brudefølge i sort. Kruset var stort, og jeg fikk vite at disse var sjeldne og dyre. Disse ble laget ved Egersund fikk jeg vite- og motivet het "Brudefølge fra Sundmøre". Drømmen var å få tak i et slikt ølkrus...









Dekoren skildrer en brudeprossesjon i staselige folkedrakter. Man kan se brudeparet, spellemann og alle de festglade gjestene. En av gjestene bærer til og med en brennevinskagge! Historiene rundt dette motivet er mange. Jeg har gjennom den tiden jeg har samlet fått høre mange versjoner om hva denne dekoren skal forestille. Dette var en av de første lærdommene jeg tok da jeg begynte å interessere meg for Egersund fajanse; det finnes mange forestillinger om sjeldenhet og historier bak de forskjellige gjenstandene!
Historien bak dette motivet, er at dette motivet trolig ble hentet fra et bilde hvor en klasse skoleelever hadde kledt seg opp i folkedrakter for å illudere et brudefølge. Jeg husker ikke detaljene rundt hendelsen helt korrekt nå i skrivende stund, men jeg vet det til og med finnes en oversikt over personene på bildet!
Motivet ble gravert og benyttet ved Egersund fra ca 1870-80 årene. Det hevdes i litteratur om Egersund at motivet ble tatt i bruk under Feyer-perioden, men jeg har ikke sett noen gjenstander merket "Feyer" med dette motivet.
Den eldste gjenstanden jeg selv har sett, er krus med beltestempel ( ca 1876). Dekoren ble hovedsakelig trykket i sort, men i enkelte tilfeller ble den fargelagt. Fra slutten av 1890-årene ble dekoren ofte benyttet i farger på høye krus. Inn på 1900-tallet ble dekoren også benyttet på store suppeboller og mugger i tillegg til krus- også da stort sett i farger. Noen mer uvanlige varianter har man hvor navnet "Søndmør" er byttet ut med f. eks " Geiranger", "Molde" eller "Åndalsnes". Disse er noe mer sjeldne, og er muligens ment for å være souvenirartikler.
Krus med denne dekoren i sort trykk er forholdsvis vanlige.
En litt sjelden variant av den sorte varianten finner man med gratulasjoner og hilsner eller reklame i tillegg til motivet.
Jeg hever fortsatt øyenbrynene ved synet av et brudefølgekrus selv om jeg etterhvert har klart å la være å kjøpe flere.

2 kommentarer:

Unknown sa...

Hei!

Kjent med reklametrykk på sort "Brudefølge...............": "Glædelig Jul!"
"Hegre Handelsforening." ???

Zizza sa...

Hei har et øl krus av brudefølge fra søndmør. Det er helt og du gjerne få kjøpe det, hvis du samler.